Sanakertaus1
Daw
Daw (Digital audio workstadion, digitaalinen äänityöasema) tarkoittaa tietokoneohjelmaa, jolla voi säveltää, äänittää, muokata ja miksata ääntä.
Audio
Tarkoittaa ääntä, yleensä tallennettua ääntä.
Digitaalinen audio
Ääni tallennettuna digitaaliseen muotoon (esim. Wav, AAC). Binäärikoodiksi tallennettu ääni voidaan kääntää äänisignaaliksi ja toistaa äänentoistolaitteella.
Analoginen audio
Ääni tallennettuna “vanhanaikaiseen” analogiseen muotoon, esim. kasettinauhalle tai vinyylilevylle.
Mono/Stereo/Surround
Vain yhtä äänikanavaa käyttävästä tallennus- ja toistomuodosta käytetään nimitystä mono.
Kahta äänikanavaa (vasen ja oikea) käytävästä äänestä käytetään nimitystä stereo.
Nykysin esim. elokuvaäänessä on usein käytössä vieläkin useampaa, kuin kahta äänikanavaa käyttävä surround-menetelmä.
Kaiuttimet sijoitellaan kuulijan ympärille nimensä mukaisesti. (Surround=ympäröidä)
Äänikortti (Audio interface)
Äänen sisään- ja ulostuloa käsittelevä tietokoneen osa. Äänikortti on tietokoneessa valmiina, mutta erikseen asennettavat ulkoiset tai sisäiset äänikortit takaavat paremmat liitännät ja paremman äänenlaadun.
Etueaste
Miksauspöydässä, äänikortissa tai erillisenä laitteena oleva etuaste vahvistaa mikrofonin signaalin voimmakkaammaksi mahdollisimman kohinattomasti ja häiriöttömästi.
Plugin
Dawin lisäosat, jotka jaetaan kahteen osaan:
Prosessointipluginit, joilla muokataan luotua ääntä. Näitä käytetään musiikin miksaamiseen
Virtuaali-instrumenttipluginit, joilla voi luoda ääntä.
Stock plugin
Stock pluginit ovat dawin mukana tulevia plugineita, joita ei tarvitse erikseen asentaa. Jokaisessa dawissa on mukana yleensä melko kaikenkattava valikoima stock plugineita, joihin on syytä vähintäänkin tutustua, ennen kuin alkaa hassaamaan rahaa jatkuvasti ilmestyviin uusiin maksullisiin "game changer" ja "must have" plugineihin.
Rauta (hardware)
Fyysinen laite
Softa (software)
Ohjelma/ohjelmisto
Headroom
Pelivara raidan huippukohtien ja äänen maksimitason välillä. Jos miksatessa jättää riittävästi pelivaraa, ääni ei ylitä maksimitasoa ja sitä kautta säröydy, vaikka äänenvoimakkuutta miksatessa lisättäisiinkin.
Masterointi
Miksauksen jälkeinen erillinen vaihe, jossa valmiiksi miksattua kappaletta viimeistellään ja mahdollisesti korjataan, sekä nostetaan biisin äänenvoimakkus lopulliselle tasolleen ilman headroomia. Masteroinnin hoitaa usein eri henkilö kuin miksauksen.