Mitä siihen tarvitaan
Rullalautailuun tarvitaan dekki, trukit, laakerit ja renkaat, ehkä myös ramppi ja suojat. Mitä tarvitaan miksaukseen?
Tietokone ja daw
Ensiksi tarvitaan tietokone ja musiikkiohjelma, josta käytetään nimitystä daw (Digital audio workstation eli digitaalinen äänityöasema).
Ohjelmat näyttävät erilaisilta ja niiden ominaisuudet vaihtelevat, mutta perusominaisuuksiltaan ne ovat hyvin samanlaisia. Ennen kun pureudutaan syvemmälle, mainitsen muutaman daweille yhteisen, tärkeän ominaisuuden:
Moniraitatyöskentely
Toisin kuin vaikka puhelimen ääninauhurissa, dawissa ei käsitellä vain yhtä raitaa kerralla, vaan koko orkesteria. Jokaista ääniraitaa on mahdollista muokata erikseen.
Daw-ohjelmassa on virtuaalinen miksauspöytä, joka toimii fyysisen miksauspöydän tavoin.
Samoin, kuin fyysisessä mikserissä säädellään erikseen jokaisen raidan äänenvoimakkuuksia ja jokaista raitaa voidaan panoroida, eli säätää kuulumaan enemmän vasemmalle tai oikealle, näin on myös daw-ohjelman mikserissä.
Oleellinen asia on myös bus-raidat. Dawissa on mahdollista lähettää useampi raita (esim. kaikki taustalauluraidat) yhteiseen bus-raitaan ja käsitellä niitä kokonaisuutena . Toinen yleisesti käytettävä ominaisuus on aux-raidat. Aux-raita on erillinen oma raitansa, johon voidaan lähettää ääntä useista eri raidoista. Yhteen aux-raitaan voidaan laittaa vaikkapa kaikuefekti. Nyt sekä lauluraidasta, että kitararaidasta voidaan lähettää haluttu määrä ääntö tämän saman kaikuefektin läpi niin, että alkuperäiset raidat kuitenkin soivat itsenäisesti.
Ääniraitojen editointi
Oletetaan, että minulla on päälauluraita ja kaksi taustalauluraitaa, jotka korostavat kunkin fraasin viimeisiä sanoja. Jossain kohdassa toinen taustalauluraita laulaakin yhden tavun väärään aikaan. Ei ongelmaa! Leikkaan raitaa siitä kohtaa, missä tavu meni ohi ja siirrän tavua oikeaan kohtaan. Mitä tahansa yksittäistä kohtaa on myös mahdollista venyttää, madaltaa, koventaa, tai vaikkapa kääntää soimaan takaperin.
Automaatio
Esimerkki: Kun olen äänittänyt räppiraitani, pidän pääraidan keskellä, panoroimatta sitä vasemmalle tai oikealle. Teen myös adlib-raidan, jolle improvisoin erilaisia huudahduksia. Haluan, että nämä huudahdukset kuuluvat välillä enemmän vasemmalta, välillä taas enemmän oikealta. Automoin siis dawin kääntämään panorointisäädintä vasemmalle ja oikealle toivomusteni mukaan.
Käytännössä mitä tahansa säädettävää ominaisuutta voidaan automoida. Automaatiota voidaan tehdä kahdella tavalla: tallentaa reaaliajassa hiirellä (tai ulkoisella kontrollerilla) tehty jonkin ominaisuuden säätö, tai sitten automoitavan ominaisuuden arvoa edustava käyrä voidaan editoida piirtämällä. Myös reaaliajassa tallennettua automaatiota voidaan editoida jälkikäteen.
Yleisiä daweja
Yleisiä daw-ohjelmia ovat mm. Pro Tools, Ableton live, Cubase, FL Studio, StudioOne ja Logic pro.
Kaikki yllä mainitut dawit ovat maksullisia, yleensä muutaman sadan euron luokkaa, mutta monesta on tarjolla halvempi, riisuttu versio. Moni ohjelma tarjoaa usean päivän, tai jopa kuukauden maksuttoman testiajan tai kokonaan ilmaisen version, jolla alottelija voi hyvin päästä alkuun. On myös ilmaisia daweja, kuten LUNA ja Waweform free. Monet suosivat myös ohjelmaa nimeltä Reaper, jonka lisenssi kotikäyttöön maksaa $60, mutta jonka täysversiota voi käyttää ilmaiseksi kuudenkymmenen päivän virallisen kokeiluajan jälkeenkin. Valmistajat luottavat siihen, että tyytyväinen asiakas haluaa joskus tukea heitä hyvästä työstään.
Termi “Musiikkiohjelma” ei välttämättä tarkoita dawia. Myös esim. Nuotinnusohjelmat, dj-ohjelmat ja erilaiset oppimisohjelmat ovat musiikkiohjelmia, mutta niillä ei voi miksata.
Miksaustietokone voi olla pöytäkone tai kannettava tietokone. Tietokoneen ei ole pakko olla pelkästään musiikkia varten, mutta tehokkain ja häiriöttömin tapa on pitää se erillään esim. pelikäytöstä. Muistettakoon myös, että pelaajien silmissä "hyvän tietokoneen" ominaisuus on tehokas näytönohjain, joka taas musiikkikäytössä ei ole ensisijaisen tärkeä. Myös tablettien ja puhelimien mahdollisuudet musiikkiohjelmien pyörittämiseen kehittyvät jatkuvasti.
Äänikortti
Äänikortti (Käytetään myös nimitystä audio interface) on tietokoneen osa, joka käsittelee äänen ulostuloa ja sisääntuloa. Erillinen musiikkikäyttöön tarkoitettu, pöytäkoneen sisään asennettava äänikortti tai vielä yleisempi, tietokoneeseen ulkoisesti liitettävä äänikortti on yleensä ensimmäisiä hankintoja kotistudioon, vaikkei sekään ei ole täysin välttämätön.
Tietokonessa valmiina olevaan äänikorttiinkin on mahdollista liittää kaiuttimet ja kuulokkeet, usein myös mikrofoni, mutta erillisessä äänikortissa on monia etuja.
Kun äänisignaali siirtyy kaapelista tietokoneeseen, se muutetaan digitaaliseen muotoon. Tämän prosessin toteuttava työkalu on nimeltään AD-muunnin (A=analog, D=digital). Kun ääni taas siirtyy tietokoneesta ulos, tarvitaan DA-muunnin. Muuntimien taso vaikuttaa äänenlaatuun. Myös erillisiä, pelkästään AD/DA-muuntavia laitteita on ostettavissa sadoilla, jopa tuhansilla euroilla.
Erillisessä audiointerfacessa on monipuolisemmat liitännät. Monesti on erilliset liitännät kaiuttimille ja kuulokkeille, sekä näille omat äänenvoimakkuuden säätimet.
Erillisen äänikortin mukana tulee usein ohjelmistoa, esim. riisuttu versio jostakin dawista.
Ulkoisessa äänikortissa on paremmat liittimet mikrofonille ja parempi mikrofonin signaalin esivahvistin, mikä vaikuttaa äänenlaatuun ja vähentää äänityksen mukana tulevan kohinan määrää. Osa mikrofoneista (kondensaattorimikrofonit) tarvitsevat erillisen virran (phantom-virta) jota ei ole tietokoneen oman äänikortin esivahvistimessa. Esivahvistin (etuaste) voi olla myös oma, erillinen laitteensa ja fyysisissä miksauspöydissä on omat etuasteensa. Eri tavoin ääntä värittävistä etuasteista on myös digitaalisia mallinnoksia, mutta niistä lisää paljon myöhemmin...
Ulkoisessa äänikortissa voi olla useampi sisääntulo, eli on mahdollista äänittää samanaikaisesti useampaa ääniraitaa (esim. mikrofoni laulajalle sekä sisääntulo kitarapiuhalle).
Kaikista audio interface-ominaisuuksista ei ole hyötyä jokaiseen käyttöön. Esim. useamman kanavan äänitysmahdollisuus on ominaisuus, josta ostaja maksaa turhaan, jos ei koskaan äänitä kuin yhtä raitaa kerrallaan. On myös USB-mikrofoneja joilla voi äänittää ilman äänikortin mikrofonisisääntuloa.
Ulkoisen äänikortin hinta on yleensä satasesta lähtien, mutta halvempiakin löytyy.
Sen lisäksi. että on hyvä pohtia tarpeitaan äänikortin ominaisuuksien suhteen, kannattaa myös varmistaa, että se on omaan tietokoneeseen yhteensopiva.
Jos kyseessä on pöytäkoneen sisään asennettava äänikortti, se voi olla suunniteltu asennettavaksi PCI-väylään, tai sitten PCIe-väylään. Varmista, tai pyydä nörttikaveriasi varmistamaan, että kortti sopii tietokoneeseesi.
Jos kyseessä on ulkoinen äänikortti, liitäntänä voi olla USB, FireWire tai Thunderbolt. Kaikissa tietokoneissa ei ole kaikkia näitä liitäntöjä.
FireWire- tai Thunderbolt-interfacea ei voi kytkeä USB-liitäntään, mutta eri USB-tyypit (esim. USB-A, USB-C) on mahdollista risteyttää erilaisten johtojen tai sovittimien kautta.
Kaiuttimet/kuulokkeet
Nämäkin tarvikkeet jokaiselta yleensä jo löytyy, vaikkei miksaaja olisikaan. Miksauksessa kuuntelulta haetaan ennenkaikkea sitä, että ääni voidaan kuulla neutraalisti ja tarkasti, jotta tarpeet erilaisille korjauksille voidaan huomata mahdollisimman hyvin. Extra bassoboosti-kaiuttimet voivat olla mukava juttu kuuntelukäytössä, mutta huono juttu miksaajalle hänen yrittäessä löytää mahdollisimman hyvää suhdetta basson ja muiden instrumenttien välillä. Bassoa buustaavan kuuntelun takia basso saattaa jäädä liian hiljaiselle ja kostautua muualla kuunneltuna. Taas jos miksaajalla on käytössä vain pikkukaiuttimet, jotka eivät toista matalaa bassoa, miksaaja saattaa jättää basson huomaamatta aivan liian lujalle.
Kaiuttimia käytettäessä on tärkeää niiden sijoittelu. Niiden tulisi olla noin korvien korkeudella antaakseen tarkimman kuulokokemuksen. Kaiuttimien etäisyys keskenään tulisi olla sama kuin kummankin kaiuttimen etäisyys kuuntelijaan, niin että kuuntelija ja kaiuttimet yhdessä muodostavat tasasivuisen kolmion. Huoneen muoto, materiaalit ja huonekalut kaikki vaikuttavat siihen, miten ääni soi huoneessa. Studiossa usein seinillä käytettävät ääntä vaimentavat materiaalit auttavat minimoimaan äänen kaikumista huoneesa, koska kaikuminen värittää ääntä sen alkuperäisestä muodosta. Suosittelen hankkimaan pro akustoidun huoneen ja pro kaiuttimet ja pro hierojan hieromaan samalla selkää, mutta kaikkein ensimmäisenä studiokäyttöön tarkoitetut kuulokkeet.
Ei kannata ajatella, että vasta tuhansien eurojen laitteet mahdollistavat laadukkaan miksaukseen. Se on 70-luvun ajattelua. Studiolaitteiden ostaminen käytettynä on yksi tapa säästää. Niitä on jatkuvasti myynnissä esim. Tori.fi-sivustolla ja Muusikoiden.net-sivun tori-palstalla. Itse käytin välissä jonkun aikaa ekotorilta ostamaani satasen tietokonetta, johon vaihdoin uuden SSD-kovalevyn. Kytkin suoraan koneen omaan äänikorttiin Rode NTH-100-kuulokkeet. Koko miksaussetupin hinnaksi tuli muutama sata euroa. Jos ei lasketa dawia ja plugareita.